Jarní saláty

Milí a drazí čtenáři,

jaro se pomalu rozbíhá a zase zkomírá, kdo se v těch teplotních výkyvech a neustálých přeháňkách má vyznat! Mě zase pro změnu na nějakou dobu vytížily termíny všech prací a projektů, které ještě dlužím mému drahému studiu a proto se i blog s láskou na čas odmlčel. Ale fotky i zážitky od mého sporáku pečlivě schraňuji, takže vám sem postupně a pilně doplním úplně vše. :)

Jako první jsem se s přicházejícím jarem vrhla na trochu zdravé výživy a zahájila týden salátů. Prvotní nadšení stolovníků nebylo zrovna  oslavné, holt "chřoupání chrástí" není a nikdy nebude konkurovat dobrým biftekům, svíčkové a dokonce ani nějakému tomu fast foodu.:)

Já osobně mám saláty ráda v závislosti na ročním období a jaro a léto jsou pro ně úplně ideální.
Mezi moje favority patří domácí rychlovky jako rukola - mozzarela -  rajčata nebo avokádo - rajčata- salát- kuřecí maso a citrónovo-medová zálivka. Podobný salát mimochodem dělá i Nigella, která ale místo kuřecího masa používá šunku a také sýr.

Ale pro svoji křížáckou výpravu za zdravější jarní večeře jsem holt musela vyrukovat s něčím sofistikovanějším, aby salát kompletně nahradil hlavní jídlo a hlavně, aby na něm nebylo na první pohled jasné, že jde o zdravou stravu. Víte, jak to myslím. :)

Ceasar salát

Jako první jsem zvolila tradiční klasiku mezi saláty, který navíc obsahuje kuřecí maso, takže ohledně sytosti jsem byla z obliga. Kolem Ceasar salátu se vznáší mnoho otazníků. Pro některé restaurace je Céasar každý salát obsahující kuřecí maso a pokud možno i krutony. Před nějakou dobou časopis Apetit otiskl púrofesionální postup na opravdový Ceasar salát, který je ve skutečnosti mnohem prostší. Jde především o salát, kuřecí maso, parmezán a zálivku z olivového oleje.

Moje verze se snažila příliš nekomplikovat příjemnou jednoduchost. I když jako první jsem se vzdala krutonů, které na Ceasar salátu opravdu upřímně nesnáším. Ani rajčata by se správně v tomto pokrmu objevit neměla, ale na druhou stranu, jak moc smutný by ten salát potom byl? Takže moje verze byla jednoduchá- jako základ listový salát a polníček (hojný ledový salát už mi pomalu začíná lezt krkem), kuřecí maso, parmezán a zálivka (olivový olej, citrónová šťáva, lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, sušený česnek).
A jedna rada na závěr - u dokonalých salátu (jak říká Zdeněk Pohlreich ) se zálivkou salát nepřelévá, ale už je s ní rovnou smíchán.



Salát s hermelínem a brusinkami

V tomto případě jsem hrála na sladkou notu brusinkového kompotu a vydatnost hermelínu.
Rychlost a jednoduchost tohoto salátu je skoro až zarážející. Základ je jako vždy rozličný typ salátu. Někdy jich namixuji víc, někdy mám po ruce rovnou míchanou směs salátů z obchodu. Hermelín jsem rozřízla podélně a nechala v troubě pomalu rozpéct. Abych podpořila exotičnost a rozdílné chutě salátu, přidala jsem ještě hroznové víno a pár ořechů. Vršek salátu pak stačí ozdobit rozpečeným hermelínem a přelít brusinkami.



Gyros salát

Jako třetí varianta přišla na řadu úprava gyrosu na podobu salátu. Kadeřavý salát lollo rosso, červená cibule, paprika, pravé tzatziky, kořeněné maso a olivy. Opravdu takhle jednoduché to je. :) Tzatziky dělám s okurkou, tvarohem, spoustou česneku a koprovým kořením. Kousky masa jsem napíchala na špejle a drobné špízy jsem obalila v barevném pepři. Jemně opéct na pánvi a je to. Salát měl samozřejmě dvě varianty- ta moje jako vždy bez oliv.



Všechny saláty měly úspěch, ale po čase bylo jasné, že je nezbytné prokládat zdravou stravu i něčím méně zeleným. Mimochodem k poslední večeři jsem jako doplňující přílohu dělala salát s pár rajčaty a jen ledabyle přelitý olivovým olejem a vinným octem - zmizel jako první! :-)

Doufám, že vám některé z mých receptů poslouží jako inspirace, nezapomeňte, že obměny jsou nejen možné, ale i žádané. A co vy? Měníte s jarem svůj jídelníček nebo nejste zrovna salátový typ?

1 komentář: