Svatá trojice - vepřové, noky, hořčičná omáčka

Zkrátka dokonalá kombinace. A navíc perfektně rychlé jídlo, které se hodí třeba jako víkendový oběd. A při troše štěstí budete mít všechny suroviny doma po ruce.:)
Dnes začneme tradičně a tedy, co budete na přípravu potřebovat?
  • Vepřové maso (můžete použít kotlety bez kosti nebo jako já můžete projít mrazák a nakrájet na nudličky něco z vašich železných zásob:)
  • středně velká cibule nakríjená na jemné proužky (pravidelně ve spižírně každé správné hospodyňky - dělám si legraci, mě pravidelně dochází ve chvíli, kdy ji nutně potřebuji :)
  • asi dvě lžíce hrubozrné hořčice (můžete namíchat i normální plnotučnou, ale hrubozrná nejen lépe vypadá, ale i lépe chutná)
  • bílé víno (pár kapek do omáčky a zbytek pěkně vychlazené k vynikajícímu obědu)
  • zelené fazolky (po chvíli pátrání nacházím opět v mrazáků)
  • bramborové gnocchi jako příloha ( pro jistotu stále v mrazáků)
Celé jídlo patří k těm jednodušším, téměř triviálním. Tak, jak to mám opravdu ráda, čím rychlejší a jedodušší je příprava, o to větší nadšení a pochvaly vyvolá. :) Dokonalá nerovnováha.

Jediné, co si musíte dobře rozplánovat je pořadí přípravy, tak abyste zbytečně nešpinili další nádobí nebo vám určité části večeřě zbytečně nestydly.

Takže si to rozdělíme na tři jednoduché kroky (a jeden mezikrok:)

1. Jako první připravíme maso - na pánvi opečeme předem osolené a opepřené kotlety nebo osmahneme maso nakrájené na nudličky. Hotové maso přendáme z pánve a zabalíme do alobalu. Tak maso získá nejen jemnost, ale také nám vydrží v teple, než připravíme další části.

2. Nyní je správný čas připravit noky. Na tom opravdu není nic složitého. Do vroucí osolené vody nasypeme gnocchi a necháme je povařit asi tak 2 až tři minuty. Jediný zádrhel může tkvít v tom, že zatímco se noky vaří a vy se začnete věnovat dalším přípravám, dost pravděpodobně, tak jako já, na ně zapomenete :) Po dvou minutách (pokud jste pečlivější a vzpomněly jste si včas) noky scedíme a uchováme je v teple, než bude celý oběd hotov.

Mezikrok: příprava zelených fazolek je celkem rychlá a někdy ji můžete tuto část i zcela vynechat. Na druhou stranu dodají vašemu jídlu další rozměr a navíc bude barevně okouzlující. Zelené fazolky stačí přihodit na rozpálenou pánev, osolit a chvíli podusit. Po pár minutách je přidáme k masu a necháme v teple odpočinout.

3. Poslední na řadě je samotná omáčka. Na tu použijeme stejnou pánev, ve které jsme připravily jak maso, tak fazolky. Na základ použijeme nejen šťávu z masa, na které spolu s kapkou oleje osmahneme na proužky nakrájenou cibuli, kterou opékáme dokud nezezlátne. Poté ji podlijeme bílým vínem (místo vína lze použít i například jablečný cider, pak bude mít omáčka trochu nasládlejší chuť) a přimícháme hořčici. Omáčku jemně povaříme a zájemci mohou vmíchat i smetanu, což ale není nezbytné a i pouze s hořčicí bude omáčka dokonalá.

A je tu finiš. Na talíř nandáme nejprve noky, fazolky, přidáme maso a přelijeme omáčku s cibulí.

Voilá!


Šup, šup ven na balkon nebo terasu či k letně prostřenému stolu a dobrou chuť!


2 komentáře:

  1. Skoda kupovanych noku..ale i tak velmi slusny recept,diky za inspiraci ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Skoda kupovanych noku..ale i tak velmi slusny recept,diky za inspiraci ;)

    OdpovědětVymazat