Na Nigelle se mi líbí její přístup. Vaří a peče s láskou a poctivě, ale zároveň si neláme hlavu s nějakými překombinovanými nebo zbytečně složitými procesy. Tak nějak vaří, co ji přijde pod ruku, a s lehkostí vykouzlí mnohdy opravdové skvosty. Podle ní už jste u mě na blogu mohli vidět například čokoládové cookies, které jsou prostě božské (článek zde). A brzy chystám na blog přidat i další recepty z její sbírky.
Na britské kuchyni se mi líbí jejich nadání pro nejrůznější koláče, dortíky, sladké pečivo a další "pastries". Zároveň je skvělé objevovat to, co mnoho lidí zbytečně a pravděpodobně z neznalosti odmítá - kouzlo britské kuchyně, která díky své nezasloužené špatné pověsti ukrývá mnohá tajemství.
Tématem britské kuchyně a fenomenální Nigellou Lawson jsem se zabývala i v mém školním novinářském projektu, o který jsem se s vámi rozhodla podělit. Na konci článku najdete i kratší, ale velice milý komentář o britské kuchyni blogerky Veroniky z blogu Z ghetta blog, které tímto ještě jednou moc děkuji.
Příjemné čtení :)
Nepoznané kouzlo britské kuchyně
Objevte s Nigellou Lawson tajemství ostrovní kuchyně
Pečené vepřové a jehněčí
maso, vonící dušené pokrmy, vařená zelenina a syté přílohy v čele
s bramborem na všechny způsoby, v kombinaci s mořskými plody a
exotickou chutí koření. Seznamte se s kuchyní, která kromě sytých pokrmů
hojně využívá také kari, masallu nebo hromadu chilli. Kulinářská tajemství,
která vám připomenou jak české klasiky, tak vám dají vyzkoušet i netradiční
chutě Dálného východu, v sobě skrývá britská kuchyně. Tedy v případě,
že ji po vzoru mnohých šéfkuchařů připravíte opravdu poctivě a s láskou.

Špatná
pověst, kterou má britská kuchyně ve světě, začíná údajně v
dobách průmyslové revoluce, kdy spolu s hromadným opouštěním venkova
došlo v Anglii k rozmachu levných a průmyslově vyráběných potravin
nevalné úrovně, avšak nížší ceny. A ani dnes, v době rychlých občerstvení
a jídla za pochodu se Britové nenaučily sednout si k dlouhému a chutnému
obědu, tak jako to umí třeba Francouzi nebo Italové. Ale když už si
v Anglii najdou příležitost, umí to v kuchyni pořádně roztočit.
Tradiční poctivá domácí kuchyně tak přežívá především na venkově a dnes je
možná správný čas se k ní pomalu navracet.
Kuchyně, srdce domova
Kromě sytých, kořeněných a masitých pokrmů, kterými
Nigella zasytí zástupy hodovníků, kteří míří k jejímu domu, nabízí tato
nadšená kuchařka i řadu sladkých receptů na typické britské dezerty od ovocných
crumbles, čokoládových brownies, cheesecaků rozmanitých příchutí po
v Británii oblíbené scones, cupcakes nebo slavnostních truffles. Vše
s bohatou šlehačkou, máslovým krémem nebo sladkou omáčkou. Prostě tak jak
to má být – sladké, poctivé a dobré. Nigella navíc rozhodně nepatří mezi
zastánce dietních režimů a pokud podle ní budete připravovat čokoládové
sušenky, spotřebujete asi vagón té nejtmavší čokolády a při pečení brambor je
téměř utopíte v husím sádle.

Nigella
nevaří pouze chutně, ale dokáže recepty představit i velice zjednodušeně nebo
poradit několik zajímavých vychytávek, které šetří čas. Pravidelně například
používá předpřipravené a hotové produkty,
jako jsou saláty nebo omáčky, ze kterých by například českého šéfkuchaře Zdenka
Polhreicha pravděpodobně polilo horko.
U
Nigelly v kuchyni není třeba pažitku, bylinky nebo šunku krájet, ale lze je
do jídla rovnou nastříhat, kuskus zalít horkou vodou z konvice a celkem
čtyřchodové menu připravit za méně než 40 minut. A k tomu ještě ze zbytků
připravit oběd na další den. Zároveň ji nikdy neuvidíte slzet nad krájením
cibule nebo zdlouhavě loupat brambory – to vše totiž zbytečně zabírá čas. Tato
i jiná kuchařská tajemství stejně jako kouzlo teplé a vydařené britské kuchyně
lze v kuchařkách a televizních pořadech s kouzelnou Nigellou objevit.
Britská kuchyně očima food-blogerky
Příznivkyní tradiční britské
kuchyně a Nigelly Lawson je i česká food blogerka Veronika Pořízková, která
kromě psaní svého blogu také často navštěvuje Velkou Británii, kde pravidelně
tráví léto a proto se s námi podělila o nejlepší i nejhorší zážitky
s britskou kuchyní.
Tak Veroniko doopravdy, jak je to s tou anglickou
kuchyní? Vaří se dnes v Británii?
Tradiční anglická kuchyně nabízí spoustu dobrých jídel, ale pravdou je,
že většina rodin tady moc nevaří, spíš si koupí už předem připravené hotové
jídlo na ohřátí do mikrovlnky. To je ale spíše důsledek toho, že kupované jídlo
je opravdu kvalitní a chuťově dobré a navíc i poměrně levné, takže se pak
nikomu moc vařit nechce. A potom jsou taky v Anglii hodně populární orientální
kuchyně, například indická.
Co je dnes všeobecně považováno za nejtradičnější britské
jídlo?
Co se stále a často vidí je typická anglická snídaně - full english
breakfast, která obsahuje fazole, párky, slaninu, vajíčka a je to taková větší spíše
obědová porce. Což souvisí s tím, že v
Anglii se většinou na oběd nejí teplé jídlo jako u nás, ale Britové preferují spíše
sendvič, malé balíčky chipsů a ovoce. Velká a vydatná je potom zase až večeře.
A jaký je váš nejoblíbenější anglický pokrm?

A co britská kuchařka Nigella Lawson?
Nigelu mám moc ráda, stejně jako Jamieho, nebo Gordona Ramseyho. Líbí
se mi, že Nigela dělá poctivé dezerty se spoustou másla a cukru, protože tak to
má přeci vypadat! Když chci dělat čokoládový dort, tak ho v žádném případě
nebudu šidit.
A na závěr ještě jedno kratší video Nigelly Lawson a jejích Chocolate chips cookies, aby jste získali představu, proč ji alespoň já upřímně zbožňuji :)
Žádné komentáře:
Okomentovat