Celozrné dalamánky podle Nigelly

Také věčně řešíte problém s čerstvým pečivem? Není, když ho potřebujete a v zásobě nevydrží dlouho čerstvé. Ideální verze, každé ráno si doběhnout pro čerstvé voňavé rohlíky nebo chleba je sice lákavá, ale daří se mi naplnit tak jednou do roka v době dovolené. Bohužel. Proč si ale neupéct lahodné houstičky nebo dalamánky přímo doma? Jestli se teď bojíte, že přijde náročná a zdlouhavá část o kvásku, kynutí a profesionálním pečení, tak můžete být klidní. Každého domácího pekaře sice obdivuju, ale než se zadělávat s celým pecnem, to už si možná přivstanu a rovnou skočím do obchodu. A podobně je na tom pravděpodobně i britská Nigella, protože její Irské ovesné bochánky jsou prostě božské, ale navíc děsně jednoduché a rychlé. A upéct je můžete nejen ke snídaní, ale i k večeři, jako předkrm nebo občerstvení pro pár přátel.


Já jsem se celkem dlouho odhodlávala k jejich upečení, až jsem nakonec odjela na víkend a recept nechala doma. Takže celé pečení byla tak trochu improvizace, co do objemu surovin a jako výsledek tak byly více než dva plechy malých bochánků a to už je nějaká večeře.

Jednou z hlavních složek bochánků kromě mouky jsou ovesné vločky, takže tyhle houstičky jsou opravdu zdravé a plné vlákniny. Kvasnice a celý kynutí vám hravě nahradí černé pivo (proto irské :)) a nasládlou  a zajímavou chuť dodá med. Prostě lahoda. A pokud na pečení, tak jako já zbožňujete jemnou linoucí se vůni, tak už byste měly zadělat na těsto!

A tady je recept:

Irish oaten rolls podle Nigelly Lawson
  • 400 g hrubé mouky (můžete použít i celozrnou, špaldovou nebo jakoukoliv vaši oblíbenou)
  • 100 g ovesných vloček + na posypání
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky jedlé sody (nebo prášku do pečiva)
  • 150 ml kefíru nebo bílého jogurtu
  • 300 ml černého piva (Nigella používá Guiness, u nás stačí sáhnout po tom nejtmavším a nejsilnějším pivu, co najdete)
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky jedlé sody (nebo prášku do pečiva)
  • 2 lžíce oleje 
  • 2 lžíce medu
Právě upečeno
Nejlepší je smíchat postupně všechny suroviny, tak jak jdou za sebou v receptu. Snad jen pozor, že kombinace sody a piva začne celkem pěnit. Dobře promíchejte. Otázka konzistence je trochu složitá. V originálním receptu má Nigella těsto celkem husté, takže z něj bez problému tvoří bochánky, které skládá na plech. Já jsem ani po přidání vloček a dodatečně i mouky měla těsto stále dost tekuté (snad jsem těstu dopřála větší dávku piva :)) a tak jsem pro zrychlení bochánky tvořila zdobícím sáčkem s širokou tryskou.

Dalamánky ještě navrch posypte vločkami nebo mořskou solí a dejte na 15 až 20 minut do trouby.


A čím můžete irské ovesné dalamánky namazat? :)
V hlavě mi běželo několik pomazánek, především moje neuvěřitelně oblíbená mrkvovo-celerová (nastrouhejte mrkev, celer, smíchejte s tvarohem nebo ještě lépe pomazánkovým máslem, přidejte 1-2 stroužky česneku, opepřete a osolte a užijte si pochvalné mručení strávníků).

Tentokrát ale vyhrála sýrová pomazánka s gorgonzolou, která byla tak jednoduchá, že mi je skoro stydno to sem psát :) Jako základ stačí použít vaši oblíbenou ingredienci, z jaké jste zvyklí pomazánku připravovat, ať už je to tvaroh nebo pomazánkové máslo. To utřete s gorgonzolou, jemně osolte a případně můžete pomazánku zjemnit trochou zakysané smetany. Gorgonzola je úžasná a snoubit ji skvěle můžete i třeba s hruškou nebo hroznovým vínem. Ale výborně bude chutnat i jen tak nebo v kombinaci s paprikovým salámem nebo klobáskou.

Voilá!


A takhle nějak vypadala ta celá hromada:

Navíc, pokud vám nějaké bochánky zbydou a uchováte je ve vzduchotěsné krabičce, můžete si na nich pochutnat i ráno spolu s džemem nebo marmeládou.



A co vy? Pečete doma vlastní housky, dalamánky, chleby apod.? A máte radši jednoduché a rychlé řešení nebo jste zarytí tradicionalisté?

1 komentář:

  1. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany. Momentálně máme denně 30 000 kliků. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat