Narozeninové cupcakes

 
Voilá jsou tu další cupcakes. Tentokrát čokoládovo-kokosové s krémem z bílé čokolády. A místo třešničky čokoládová ozdoba včetně blahopřání. Vyrábění čokoládových ozdob bylo tentokrát trochu jednodušší, protože mám teď nově zdobící pero od Tescomy (a dát ho dokupy byla tak trochu rocket science), ale podobně lze čoko ozdoby vyrobit i pomocí pevného sáčku. Jak na motýlky, se můžete dočíst tady.

Jako kombinaci pro cupcakes jsem zvolila kokosové těsto ochucené amarettem a tvarohový krém s bílou čokoládou (základ krému může tvořit cokoliv, od mascarpone po cream cheese, ale zásadně se vyhýbám krémům s máslem.
A tady je recept na těsto (zhruba 12 cupcakes):

  • zhruba 3 hrnečky mouky
  • hrnek cukru
  • 150 g bílého jogurtu
  • 120 g másla
  • 100 g rozpuštěné čokolády
  • 2 vejce
  • popř. kokos nebo tři lžíce amaretta (nebo obojí)
Na krém a ozdoby:
  • 200 g tvarohu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 100 g rozpuštěné bílé čokolády

Při přípravě cupcakes postupuji podobně jako při jiných dezertech. Vždy existuje jeden postup, který se člověku dostane pod kůži a snaží se ho tak aplikovat na většinu receptů. Takže tedy, nejprve utřeme cukr, změklé máslo a žloutky do jemné pěny. Přidat můžeme i vanilkový cukr. Postupně přisypáváme mouku  a promícháváme. Přidáme i jogurt. V kastrůlku necháme rozpustit čokoládu a po vychladnutí vmícháme do těsta. Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu a ten jemně, pokud možno bez ztráty objemu, vmícháme do těsta. Na závěr můžeme přidat buď ochucený extrakt, kokos nebo amaretto či jiný likér. Vybírujte a kombinujte dle libosti.

Naplníme košíčky na muffiny nebo cupcakes a dáme péct na 30 minut do trouby. V případě, že vám cupcakes vyběhnou příliš, nebojte se je mírně seříznout tak, abyste získali pokud možno rovnou plochu, na kterou budete dávat krém.

Krém jsem tentokrát připravila z tvarohu a rozpuštěné bílé čokolády. Pokud chcete mít výsledek jemnější můžete přimíchat i smetanu a společně s tvarohem vyšlehat. Stejně tak lze připravit i krém z mascarpone nebo cream cheese. Čokoládu ale vmíchejte do krému opatrně, až když bude vychladlá, jinak by se vám mohl srazit.


Zdobit můžete dle libosti. Na nanášení krému používám klasický zdobící sáček s takovou tou střední zubatou hlavicí, která tvoří krásné vlnky. Krém stačí nanášet od kraje cupcaku dokola a směrem do středu a nahoru.

Při čokoládových ozdobách se kreativitě meze nekladou, ale já konkrétně nemám v zásobě moc zvířátek ani motivů, které bych dokázala namalovat. Proto u mě vedou abstraktní ozdoby z čokolády a občas teda nějaký ten motýlek. Navíc čokoládové nápisy nabízejí zcela nový rozměr, co chcete prostřednictvím cupcakes sdělit. Nemusíte zústat jen u Happy Birthday... Na druhou stranu dortíku jse posadila kousek želé maliny, protože čerstvé už tak nějak zmizely z nabídky. Takové mimosezónní improvizace.





1 komentář:

  1. To musí hrozně potěšit:) a přitom to není vůbec složitý, jako třeba nějakej dort:) super nápad:))

    OdpovědětVymazat