Losos s omáčkou z javorového sirupu

Ano, správně. Můj blog se opravdu jmenuje Jak vařit s láskou a přesto se zde často objevují tipy na pečení a především na mé milované zdobení dortů, cupcaků či čehokoliv, co se nazdobit dá. Abych tedy tuto nevyváženost alespoň trochu napravila, přidám i několik kratších receptů na vaření.

Samozřejmě i vaření je moje velká láska a i když se ve stresu pracovního týdne se musíme občas uchýlit k nějaké té rychlo-večeři jako jsou tousty, knedlík s vajíčkem (to bylo prosím pěkně na přání) apod. Když to ale čas dovolí a cestou z práce stihnu ještě rychlý nálet na nejbližší supermarket, pak se k večeři občas zrodí i něco lepšího.


Dnešní recept je na jednu z mách nejoblíbenějších ryb - lososa. Jako přílohu jsem zvolila kuskus, který se poslední dobou v mojí kuchyni doslova usídlil. 
Navíc kombinace hořčice a medu je již okoukaná, tak je na čase med vyměnit za javorový sirup. 

Co budete potřebovat:

  • lososa (chlazeného), 2 porce
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • lžička hrubozrnné hořčice
  • sůl pepř
  • 50 ml smetany
  • bílé víno
Jako příloha:
  • 200 g kuskusu
  • 1 menší cuketa
  • 2-3 rajčata
  • olivový olej
Jednotlivé porce lososa osolte a opepřete. Smíchejte javorový sirup a horčici a potřete jím lososa. Pak ho zprudka opečte po obou stranách na pánvi a uložte do tepla. Do pánve přilijte víno a vmíchejte zbytek hořčice a javorového sirupu. Poté přilijte smetanu a mírně převařte.

Kuskus připravte podle návodu. Můžete ho přivézt k varu v hrnci nebo ho můžete zalít horkou vodou z konvice. Do hotové kuskusu přidejte lžíci másla nebo olivového oleje. Na pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou cuketu a vmíchejte do kuskusu. Použít můžete ale také jakoukoliv jinou zeleninu. Nebo kuskus osvěžit nasekanou pažitkou.

Pak stačí lososa podávat s kuskusem a přelít omáčkou. Pokud se ale chcete při prezentaci blýsknout, zkuste kuskus naplnit do rajčat nebo třeba vydlabané půlky cukety. Stačí odříznout čepičku rajčete a lžící vydlabat vnitřek (tu pak klidně vmíchejte do kuskusu). Rajčata naplňte a na pět minut vložte do trouby, aby se přohřála.

Voilá!






Žádné komentáře:

Okomentovat