Dortíky v kalíšku

Jsou dny, kdy se vám daří a dny, které by bylo nejlepší zmačkat a zahodit. Někdy se prostě nezadaří a stejně tak to platí i v kuchyni, někdy i dvojnásob. Horší ale je, když si za zkažený recept můžete vlastně sami. Někdy by stačilo třeba jen víc číst, následovat recept nebo nedělat milión věcí naráz a člověk by si ušetřil mnoho improvizace v závěru. Jenže ona by to potom taky možná nebyla taková sranda. Miluju, když je výsledek skvělý, dobře vypadá na fotkách a v neposlední řadě taky výborně chutná. Někdy za tím stojí ale velké úsilí, jak z kiksů, které se udály po cestě vykřesat fotogenický dezert, který okouzlí všechny smysly.


Podobně jsem na tom byla i při přípravě dnešního dezertu. Nazvat ho můžeme třeba malými dortíky v kalíšku, do kterých jsem se zamilovala hned na pohled. Ale už jen jeden pohled jsem věnovala originálnímu receptu a během pečení jednoho pracovní večera jsem kromě těchto dortíků připravovala ještě běžnou večeři a tuším, že vyřizovala alespoň dva telefonáty. Výsledkem bylo sice chuťové výborné těsto, kterému ale k dokonalosti chybělo ještě tak 100g mouky a půl hrnku cukru. Na druhé straně připomínalo trochu brownies a trochu taky čokoládový nákyp rozprostřený na celý plech, takže to zas taková tragédie nebyla. A protože mě k tomuto výsledku přivedlo smíchání rozpuštěného másla, cukru, vejce, kakaa, zakysané smetany nebo jogurtu, prášku do pečiva a mouky, základní recept vám sem ani dávat nebudu. Doporučuji využít váš nejoblíbenější a osvědčený recept na základní čokoládový korpus. Ten můžete upéct buď přímo v kalíšcích a nebo využít jednodušší variantu a péci na plechu.

Kouzlo celého dezertu totiž tkví v tom, jak kalíšky naaranžujete. Kromě korpusu si ještě tedy připravte nějaké výrazné ovoce- třeba jahody nebo borůvky (ideální příležitost jak v zimě využít mražené zásoby) a smetanový krém z krémového sýra a zakysané smetany (vyšlehejte spolu s vanilkovým cukrem).

Z korpusu pak vykrajujte kolečka a skládejte je do skleniček, střídavě prokládejte krémem a ovocem. V ideálním případě, pokud dezert budete podávat jako sladkou tečku po nějakém dobrém obědě, můžete korpus ještě prolít nějakým likérem - od Amaretta po vaječný koňak (pokud ale hodláte kalíškové dortíky snídat, raději tento krok vynechte).

Dortíky zakončete vrstvou krému a posypte nastrouhaným zbylým korpusem.

Voilá!





P.S. Pokud dortíky připravíte do skleniček, ke kterým vlastníte i víčko, můžete si tuhletu dobrotu odnést i jako svačinu sebou do školy nebo do práce. Mňam!

2 komentáře:

  1. takovýhle dezertíky já ráda :) i přes to všechno se ti moc povedly!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky! :) Děkuji moc, občas je to v kuchyni i adrenalin.

      Vymazat