Klasický cheesecake

Každý správný blog by měl mít recept na cheesecake. Já už jsem zkoušela dva - jeden s čokoládovo-mátovou příchutí (geniální kombinace) a jeden letní s jahodami.
A vždycky, když si nejsem ohledně přípravy cheesecaku s něčím jistá, jdu se pro jistotu inspirovat na stránky Chez Lucie, kde se to cheesecaky jen hemží. 
Tentokrát jsem se rozhodla pro čokoládový cheesecake se šlehačkou a malinami. Že je tam šlehačka navíc? Že by to bylo dobré i bez ní? Asi bylo, ale i cheesecake občas musí mít svoji třešničku na dortu.


Při přípravě cheesecaku navíc platí zásadní pravidla, která se ani já neodvažuji porušovat. Jednak je to správný výběr surovin - z jihočeského tvarohu americký cheesecake opravdu neupečeme. Lučina a pomazánkové máslo jsou dost na hraně, protože správným základem cheesecaku je cream cheese. Hodně se píše o Philadephii, což je určitě správně, ale Philadeplhia je značka, takže sáhnout můžete i po něčem podobném, co nese název cream cheese alias krémový sýr. (popřípadě si ho můžete vyrobit i sami doma např. podle tohoto videa)
Druhá věc je při pečení cheesecaku nezapomenout na extra plech s vodou na dně trouby, který vytváří větší vlhkost v troubě, aby se vám cheesecake nevysušil. Osobně se přiznám, že poprvé jsem pekla cheesecake s vodou a podruhé bez a výsledek nebyl příliš rozdílný. Každopádně od té doby zase plech s vodou použivám, protože, co kdyby :)
No a jako u jednoho z mála receptů u cheesecaku opravdu odvažuji množství a nestřílím příliš od oka. Nechci totiž přijít do cheesecakového pekla!

A tady už je recept na čokoládový cheesecake s malinami a šlehačkou. Musím se hned na začátek přiznat, že oproti originálnímu receptu jsem snížila množství všech surovin, zkrátka proto, že jsem doma neměla 600 ale jen 400 g smetanového sýra :)
Ale i tak vše vyšlo akorát na jednu klasickou dortovou formu.

Suroviny:
150 g sušenek - na šokoládový cheesecake nejlépe čokoládové
75 g másla -tady vždy platí, že je lepší trochu méně než víc

400 g krémového sýra
200 g tmavé čokolády
2 vejce
100 g cukru
vanilkový cukr
200 g zakysané smetany

navíc: 150 ml smetany ke šlehání
3 lžíce cukru
ztužovač šlehačky
maliny na ozdobu

Nejprve si připravte korpus. Sušenky můžete rozdrtit ručně nebo v robotu. Já už odteď navždy využívám variantu B, protože pak je ze sušenek krásně jemný prášek a hezky se s ním pracuje.
Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Směsí vyložte formu, buď prsty nebo dnem lžíce, uhlaďte a nezapomeňte na boky.
Korpus dejte do lednice a připravte náplň cheesecaku.

Promíchejte krémový sýr, přidejte cukr a vanilkový cukr. Ve vodní lázni si rozehřejte čokoládu a opatrně ji přilejte ke směsi. Promíchejte.
Následně přidávejte po jednom vejce a zapracujte. Na míchání cheesecakové směsi nepoužívám šlehač, protože směs chceme spíše jen promíchávát a ne šlehat (to si necháme na šlehačku).
Na závěr přidejte zakysanou smetanu a naposledy promíchejte. Pak vše vlijte do připraveného korpusu a vložte do vyhřáté trouby (180°). Nezapomeňte na zvlhčující plech s vodou!

Cheesecake pečte zhruba 50 minut, tak aby náplň byla pevná, ale uvnitř se lehce třásla. Nakonec vychladlý cheesecake potřete vyšlehanou šlehačkou a ozdobte malinami.

Bon apetit!




6 komentářů:

  1. Popravdě vždycky jsme měla za to, že klasický chceesecake je se světlým korpusem a sýrem Philadelphia bez čokolády.

    OdpovědětVymazat
  2. To je nááádhera, sbíhají se mi sliny:o)) Děkuji za recept, vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásný cheesecake! :) také jsem ho jednou dělala a je to opravdu skvělý desert.:) stala jsem se pravidelnou čtenářkou.. :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na probíhající giveaway. Budu ráda, když se zúčastníš. :) Corculum♥

      Vymazat
  4. Ten je! Zkusím.
    http://rychlapujckabezpoplatku1kc.cz/

    OdpovědětVymazat